- Scott Melker is een bekende belegger die zich sinds 2016 heeft toegelegd op de cryptomarkt.
- Melker is momenteel vooral enthousiast over platforms die zich toeleggen op zogenoemde smart contracts, zodat ze kunnen concurreren met het Ethereum-netwerk.
- Melker benoemt 6 alternatieven voor de bitcoin die volgens hem kansrijk zijn op de lange termijn.
De cryptomarkt zit de afgelopen weken weer in de lift. Daarbij doen zogenoemde altcoins, alternatieven voor de bitcoin, het relatief goed. De bitcoin is in marktwaarde veruit de grootste cryptomunt en steeg de afgelopen zeven dagen met zo’n 5 procent.
De nummers twee en drie op de markt, ether en cardano, presteerden nog een stuk beter met koersstijgingen van respectievelijk 22 procent en 16 procent over de afgelopen zeven dagen.
De cryptomarkt wordt gekenmerkt door veel speculatie op de korte termijn, maar ervaren beleggers weten dat het riskant is om je te laten meeslepen door kortstondige hypes uit angst om de boot te missen.
De Amerikaan Scott Melker belegt al sinds 2016 in cryptomunten en heeft een veel beluisterde podcast getiteld 'The Wolf of All Streets', Melker gebruikt deze bijnaam ook voor zijn nieuwsbrief The Wolf Den.
In de optiek van Melker moet je als cryptobelegger een scherp onderscheid maken tussen langetermijntrends en speculatie op de korte termijn. "In mijn visie moet je een cryptoportefeuille zo opbouwen dat je voor 70 procent kiest voor beleggingen voor de lange termijn waar je nauwelijks in handelt. Vervolgens kun je 15 procent in contanten aanhouden en 15 procent kun je gebruiken voor handelen op de korte termijn, nieuwe cryptoprojecten en kleine, risicovolle beleggingen. Zelfs als dat allemaal misgaat, ben je nog maar 15 procent van je geld kwijt."
Voor Melker bestaat het kerndeel van 70 procent uit bitcoin en ether, terwijl de rest van zijn portefeuille uit een mix van andere digitale valuta bestaat. Ook wanneer het nieuwe cryptoprojecten betreft, kijkt Melker naar het potentieel op de lange termijn. Daarom is hij optimistisch over crypto's die zijn gekoppeld aan blockchains met een duidelijk nut voor gebruikers.
"Ik geloof dat, wanneer je geduld hebt en de volatiliteit voor lief neemt, nu beleggen in deze activa de grootst denkbare beleggingskans is", zegt hij.
Beleggers die cryptomunten kopen en hun posities lang vasthouden, ongeacht wat de koers doet, worden "hodlers" genoemd, een acroniem voor "Holding On for Dear Life".
Tegen Insider vertelt Melker in welke zes altcoins hij belegt, naast de bitcoin, en waarom hij denkt dat deze coins op de lange termijn succesvol zullen zijn.
Ether
Volgens Melker is ether, de digitale munt die hoort bij het Ethereum-netwerk, de logische nummer twee wanneer je bitcoin hebt gekocht. Dat geldt helemaal sinds de recente technologische update waarmee het netwerk van Ethereum is veranderd. Hierdoor wordt onder meer het aantal ether in omloop teruggebracht en kan het goedkeuren van transacties veel energiezuiniger worden geregeld.
Melker is gecharmeerd van het gegeven dat dat de meeste NFT-projecten (objecten met unieke eigendomscertificaten die op een digitaal logboek worden geregistreerd) en DeFi-projecten (gedecentraliseerde financiële transacties op een blockchain) op het netwerk van Ethereum worden gebouwd.
Alleen al in 2021 is de kunstmarkt voor NFT's (non-fungible tokens) explosief gegroeid met verkoopvolumes van 1,2 miljard dollar in het eerste kwartaal en 1,3 miljard dollar in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat volume bedroeg in het vierde kwartaal van 2020 nog 53 miljoen dollar, volgens dataleverancier DappRadar. Makers en kopers van NFT's gebruiken ether vaak als transactiemunt.
Melker zegt zeer geïnteresseerd te zijn in andere oplossingen die in theorie met Ethereum kunnen concurreren. Alternatieve platforms die DeFi en NFT-projecten op hun netwerk hebben gebouwd, staan bij hem op de radar.
"Als je even terugkijkt naar Ethereum, dan is dat als investeren in het internet in de jaren 1990. Ethereum is het platform waar aanvankelijk alles op is gebouwd. En nu zijn er Ethereum-concurrenten", zegt Melker.
Elk van hen heeft zijn eigen waardepropositie en is sneller en goedkoper dan Ethereum, zegt Melker. Hij benadrukt wel dat, hoewel het om gelijksoortige platforms gaat, het niet zeker is dat ze Ethereum ook daadwerkelijk zullen vervangen.
Solana
Dit cryptoplatform claimt het snelste ter wereld te zijn. Solana ondersteunt ook zogenoemde smart contracts voor NFT's en DeFi. Smart contracts zijn overeenkomsten die worden vastgelegd in een stukje computercode, dat vervolgens op een netwerk kan worden uitgevoerd, zonder verdere tussenkomst van intermediairs.
"Veel van de ecosystemen voor 'metaverse' (collectief gedeelde virtuele ruimtes) en gaming worden op solana gebouwd. Dit worden waarschijnlijk twee van de grootste toekomstige gebruikerstoepassingen voor blockchain en crypto", zegt Melker. "Het feit alleen al dat zo veel van deze projecten solana kiezen, toont aan hoe snel en efficiënt deze blockchain is."
De cryptomunt solana is in een jaar tijd meer dan 6.000 procent in waard gestegen. Solana begon in januari op 1,78 dollar, maar was per 3 september 142 dollar waard.
Avalanche
Avalanche is een open platform voor smart contracts dat duizenden transacties per seconde aankan. Het project is naar eigen zeggen goedkoop en milieuvriendelijk.
Een recent, door softwareprogrammeurs gebouwd overbruggingsmechanisme stelt gebruikers van DeFi-toepassingen in staat om activa tussen de blockchains van avalanche en het Ethereum-netwerk te migreren.
"Het interessante aan avalanche is dat het alle dingen aanbiedt die solana en Ethereum ook hebben, maar dat het daar bovenop ook individuen en bedrijven in staat stelt hun eigen blockchains te bouwen die hetzij publiek, hetzij privaat zijn", zegt Melker.
De koers van avalanche is niet gestaag geklommen. Tot dusver is de cryptomunt extreem volatiel geweest met een piek van 59 dollar in februari dit jaar en een dieptepunt van 9 dollar in juli. Begin september noteerde avalanche weer rond de 50 dollar.
Elrond
Elrond omschrijft zichzelf als een "schaalbaar, snel en veilig blockchainplatform voor gedistribueerde apps."
"Ze mikken op een betaaloplossing voor Europese muziekfestivals en bewegen zich in de NFT-ruimte", zegt Melker.
Ook voor cryptomunt elrond is 2021 een volatiel jaar. Begin van het jaar deed elrond 26 dollar. Op het hoogtepunt in april ging de munt voor 243 dollar over de toonbank, om vervolgens twee maanden later te dippen naar 62 dollar. Volgens de site coinmarketcap was de token begin september 177 dollar waard.
Polkadot
Ethereum en polkadot hebben gelijksoortige transactieprotocollen om overeenkomsten die in smart contracts zijn vastgelegd, te controleren, uit te voeren en vast te leggen op de blockchain.
Polkadot heeft echter één voordeel ten opzichte van Ethereum, aangezien dit platform eenvoudig verbinding kan maken met andere blockchains. Dit betekent dat het niet nodig is om additionele applicaties in het platform in te bouwen, zoals bij Ethereum, maar dat het gewoon verbinding kan maken.
Directeur Keith Bliss van Capital2Market, een bedrijf dat zich richt op technologische oplossingen voor de financiële sector, is zeer enthousiast over polkadot.
De koers van polkadot is in een jaar tijd gestegen met 245 procent. Begin september noteerde polkadot op 32 dollar.
Cosmos
De blockchain van Cosmos is een gedecentraliseerd platform dat naar eigen zeggen tegen lage kosten digitale bezittingen kan overzetten van de ene blockchain naar de andere.
Het verbindt diverse cryptoplatforms met behulp van het zogeheten Inter-Blockchain Communication protocol.
Melker is fan van Cosmos, omdat dat het interoperabiliteit tussen de verschillende blockchains creëert, waarbij het de deelnemende blockchains in staat stelt actief te zijn in eigen niches.
De cryptomunt die bij het platform Cosmos hoort heet atom. In mei piekte de koers atom op bijna 30 dollar, om vervolgens in juni 73 procent minder waard te zijn. Begin september noteerde atom weer op 25 dollar.